Американската писателка Мелани Кертин споделя какво е установила, след като

...
 Американската писателка Мелани Кертин споделя какво е установила, след като
Коментари Харесай

Медитирайте на 50 г., за да имате мозък на 25 г.

 Американската писателка Мелани Кертин споделя какво е открила, откакто се среща с проучвания за въздействието на медитацията върху работата на мозъка.

Невробиологът Сара Лазар е почнала да учи медитацията напълно инцидентно. Тя се подготвяла за Бостънския маратон и лекувала контузия от тренировките, а терапевтът й я посъветвал да прави извършения за разпъване. Така Лазар стартира да се занимава с йога.

С времето се поинтересувала от научна литература за мета осъзната медитация. Така Лазар открива непрекъснато възходящото обилие от доказателства, че медитацията избавя индивида от напрежението, депресията и тревогата, бори се с болката и безсъницата. Освен това усъвършенства качеството на живот.

В своето първо проучване невробиологът учи продължителността на медитацията (опит от 7 до 9 години) върху контролна група. Резултатите посочили, че хората, които съществено практикуват медитация, имат нараснало равнище на сивото вещество в някои области на мозъка, в това число слухова и сензорна кора, а също по този начин в островния дял.

И това не е лишено от смисъл, защото осъзнатата медитация ни кара да забавим темпото и да се съсредоточим върху сегашния миг, в това число телесните си чувства – да вземем за пример дишане.

Впоследствие е открито, че практикуващите медитация имат повече сиво вещество в сектор от мозъка, обвързван с вземането на решения и паметта, т.е. във фронталния лоб.

В хода на проучвания е потвърдено, че 50-годишните участници в проучването, занимаващи се с медитация, имат същото количество сиво вещество, което и хората на 25 години.

Лазар, дружно с екип от учени, решили да се убедят, че повода е в постоянното упражняване на медитация. Поради това организират второ проучване. Сред участниците имало хора без опит в медитацията и такива с 8-месечна процедура.Какво посочили резултатите?
Дори 8 седмици медитация трансформират мозъка на хората в позитивна посока. Появяват се уплътнения в някои елементи на мозъка, в това число левия хипоталамус (свързан с образованието, паметта и прочувствената регулация), темпо-париеталния възел (отговарящ за емпатията и зрението) и част от мозъчния дънер, която дава отговор за генерирането на невромедиатори.

Мозъците на новаците показали също по този начин намаление на равнището на напрежението.

Колко дълго би трябвало да медитирате, с цел да постигнете резултат?

В рамките на проучването на участниците е казано да медитират по 40 минути на ден, само че приблизително те успявали да отделят по 27 минути. Позитивен резултат бил засечен и при 15-20 минути на ден.

Оказва се, че медитацията може да ви подари с мозък на 25-годишен човек. Жалко, че не можете да получите и по-младо тяло.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР